Toggle Nav
Winkelwagen
Minicart USP
minicart_usp

Zonder omwegen en super vers!

Onze Tulpenkwekerij

Onze Tulpenkwekerij

Iedereen kent onze Hollandse tulpen, misschien wel de bekendste bloem ter wereld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze iconische bloem? Tulpen zijn een typisch Nederlandse bloem, dat is bekend. Hier is ook niks aan gelogen, de meeste tulpen worden namelijk in Nederland geteeld en gebroeid. Onze tulpen zijn rechtstreeks afkomstig van onze eigen tulpenkwekerij ‘Wesselman Flowers’, waar we van oktober tot en met mei tulpen van bol tot bloem kweken.

Tulpenkwekerij

Bloembollenkwekerij

De bloembollen die worden gebruikt om tulpen van te kweken, worden eerst geteeld door een van onze partnerkwekers. Het begint dus bij de tulpenbol. Deze tulpenbollen worden veelal in Nederland geteeld, waaronder in de Bollenstreek, de kop van Noord-Holland en in de Flevo Polder. Dit zijn gebieden die bekend staan om de grootschalige bloembollenteelt. De reden dat de tulpenbollen hier worden geteeld, is omdat de bodem hier bij uitstek geschikt is voor een dergelijke teelt. Een tulpenkwekerij heeft dat niet altijd.

De bollen worden in het najaar machinaal geplant. Dit gebeurt in de maanden oktober, november en december, afhankelijk van het soort bloembol. Een tulpenbol wordt bijvoorbeeld eerder geplant dan een hyacintenbol.

Bollenvelden

In het voorjaar, wanneer temperaturen stijgen, komen de geplante tulpen vervolgens in bloei. Dit zijn de welbekende bloembollenvelden die veelal te zien zijn op social media en andere online- en offline kanalen. Wil je deze tulpenvelden met eigen ogen zien, dan kan dit het beste in de maanden april en mei, in bijvoorbeeld de Bollenstreek. Deze bloembollen die onder de grond zitten zijn de reden dat de tulpenvelden na een bepaald moment worden ‘gekopt’. De bloemen worden hier machinaal van de steel gescheiden, zodat alle energie van de plant vervolgens naar de bol kan, in plaats van naar de bloem.

Verwerking bollen

Wanneer de tijd hiervoor rijp is en de tulpenbollen zijn genoeg gegroeid, worden de bollen ‘gerooid’. bloembollen die nog niet genoeg volgroeid zijn worden zorgvuldig bewaard en een aantal maanden later opnieuw geplant, waarna het proces weer opnieuw begint. De tulpenbollen die groot genoeg zijn worden verkocht aan tulpenkwekers zoals Wesselman Flowers, of exporteurs die de bollen vaak overzees verkopen aan tuincentra of zogenaamde ‘landscapers’.

Tulpenkwekerij Wesselman Flowers

Onze tulpen worden gekweekt op de eigen locatie in Roelofarendsveen; Wesselman Flowers. Onze tulpenkwekerij is verdeeld over twee locaties in Roelofarendsveen, waar jaarlijks maar liefst 120 miljoen (!) tulpen worden gebroeid. Al in de tweede helft van de 19e eeuw startte de eerste generatie Wesselman met het telen van groente en bloemen. Gedurende het tulpenseizoen zijn er op de tulpenkwekerij zo’n 100 arbeidskrachten werkzaam.

Tulpen kwekerij