Toggle Nav
Winkelwagen
Minicart USP
minicart_usp

Zonder omwegen en super vers!

Hoe worden nieuwe tulpen geboren?

Tulpen zijn er in enorm veel kleuren, soorten en maten, en nog steeds komen er nieuwe bij. Nieuwe soorten tulpen kunnen bij toeval worden ontdekt, of bewust worden doorgekruisd. Dit traject kan wel tot tien jaar duren en is geen garantie voor succes. Elke nieuwe tulp krijgt een eigen naam. Dat kan een fantasienaam zijn, maar tulpen worden ook wel genoemd naar beroemde zangers, prinsessen en andere bekende mensen.

5 jaar doorontwikkelen

Stel je voor dat er een lange gele tulp is waarvan iedereen de kleur en vorm prachtig vindt. Echter is het nadeel van deze tulp dat het blad slap is en het een erg late bloeier is. Nu is er ook een lage witte tulp waarvan de vorm niet zo mooi is, maar welke wel erg vroeg in het seizoen tot bloei komt. De kweker of veredelaar gaat deze twee tulpen dan 'kruisen'. Om te beginnen zal stuifmeel van de ene bloem op de stamper van de andere bloem moeten worden aangebracht. Daarna kan er zaad uit worden gewonnen. Uit het zaad kunnen bollen worden geteeld. Na ongeveer vijf jaar telen en doorontwikkelen gaan de bollen bloeien. Dan is er een kans dat de kweker krijgt wat hij wilde: een tulp met de goede eigenschappen van de gele én van de witte tulp.

Een nieuwe tulpen naam

Wanneer een bloembollenkweker of een veredelaar een nieuw soort heeft gevonden wordt gevraagd welke naam de tulp moet krijgen. De naam is erg belangrijk, omdat naamsbekendheid meespeelt in het succes. Voordat een naam kan worden toegekent aan de nieuwe tulp bekijkt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) of de naam nog "vrij" is. Het succesvol doorkruisen en veredelen van nieuwe soorten tulpen gaat dus niet vanzelf en is een proces wat dus minstens 10 jaar duurt. Nadat een tulp succesvol is veredeld kan de teelt en vermeerdering van de bloembollen worden gestart.

Gerelateerde Producten
€ 13,95
€ 17,45 € 17,95
€ 19,95